Ми розуміємо: ви втомилися від чищення, витирання пилу, прибирання та пилососу. Але є ймовірність — дуже хороша ймовірність — що ви не помічаєте кількох важливих кроків, коли справа доходить до чищення ваших приладів. Оскільки кожен прилад потребує особливого догляду, ми вирішили поспілкуватися з експертами з прибирання, щоб отримати їхній внесок.
Нижче читайте найкращі поради щодо очищення приладу, щоб підтримувати свій прилад чистим, функціональним і безпечним для використання (не забуваючи жодних важливих кроків).
01з 12
Холодильник
Що ви не прибираєте: простір під шухлядами морозилки чи овочів.
Чому це важливо: як найнижча точка гравітації, це місце, де потрапляють краплі та розливи у вашому холодильнику. Якщо у вашому холодильнику пахне, швидше за все, у всьому виною слиз, що гниє під ящиками.
Як чистити: висуньте ящики. Збризніть відкриту ділянку дезінфікуючим універсальним миючим засобом, а потім протріть кухонною губкою, доки все сміття не буде видалено. Протріть його рушником з мікрофібри, а потім промийте внутрішню частину ящиків.
Друге місце: змійовики в задній частині холодильника. З часом накопичується пил, що сповільнює потік повітря та робить холодильник менш ефективним. Вимкніть холодильник і витягніть його зі стіни. Пилососіть спину, де ви бачите котушки. [Це] займе менше п’яти хвилин і подовжить термін служби вашого холодильника.
Більшість полиць холодильника та контейнерів для хрустких продуктів можна мити в посудомийній машині.
02з 12
Духовка
Що ви не чистите: решітку духовки.
Чому це важливо: решітки не можна чистити в циклі самоочищення, оскільки це може пошкодити їх покриття та ускладнити витягування з духовки. Пузирчасті забруднення та розлиття з часом залишають згарілий жир і стару їжу, що сприяє появі запаху горілого.
Як чистити: наповніть ванну гарячою водою і додайте чашку прального порошку. Поставте решітки для духовки на старий рушник у ванні, щоб решітки не подряпали обробку. Замочіть на ніч, потім протріть їх.
Друге місце: кнопки та ручки керування. Ваші руки брудняться під час готування, а залишки їжі можуть залишити бактерії на ручках. Більшість кнопок і ручок можна очистити дезінфікуючою серветкою або побутовим кухонним миючим засобом.
03з 12
Посудомийна машина
Що ви не очищаєте: фільтр.
Чому це важливо: їжа може потрапити у фільтр і призвести до появи бактерій і цвілі, що викликають запах.
Як очистити: витягніть нижню корзину, потім вийміть фільтр, щоб очистити посудомийну машину. Подивіться в порожнину на наявність сміття, потім промийте фільтр або замочіть його в мильній воді на 20 хвилин. Видаліть будь-які липкі нарости за допомогою старої зубної щітки. Перевіряйте фільтр кожні два-чотири тижні.
Друге місце: зовнішні краї дверцят посудомийної машини. Там можуть осідати бруд, їжа та бризки. Використовуйте вологу тканину з оцтом і водою, щоб протерти кути, під прокладкою та під дверцятами.
04з 12
Пральна машина
Що ви не чистите: прокладку.
Чому це важливо: якщо ви використовуєте пральну машину з переднім завантаженням, навколо дверцят ви помітите гумову прокладку, також відому як сильфон. Це може бути місцем збору води, залишків мила, а іноді й цвілі.
Як чистити: Залишайте дверцята пральної машини відчиненими між циклами, щоб зайва волога могла вийти. (Якщо у вас є маленькі діти, будьте розсудливі, оскільки відкриті двері можуть становити загрозу безпеці.) Протирайте прокладку після кожного циклу, щоб запобігти накопиченню води. Зробіть свій внесок, використовуючи меншу кількість високоефективного мила, щоб запобігти накопиченню мила у вашій машині.
Друге місце: лоток для мила. Якщо ви використовуєте пом’якшувач тканини, залишки можуть накопичуватися та сприяти розвитку цвілі. Зніміть лоток і вимийте його теплою водою з милом. Витріть будь-яке сміття в порожнині, в якій знаходиться лоток.
Деякі новіші фронтальні завантажувачі подають повітря ззовні, щоб висушити барабан і прокладку. Вони також запропонують вам запустити цикл самоочищення, щоб зменшити накопичення з часом.
05з 12
Сушарка
Що ви не очищаєте: витяжний отвір.
Чому це важливо: ворс сушильної машини дуже легкозаймистий. Засмічена вихлопна труба може призвести до перегріву сушильної машини, збільшуючи ризик пожежі.
Як чистити: Прикріпіть вентиляційну щітку для сушарки до акумуляторної дрилі. Вийдіть на вулицю, проведіть довгою щіткою у вентиляційний отвір і, рухами вперед-назад, повільно протріть і витягніть ворсинки на себе, доки щітка та ворсинки не з’являться. Повторіть, якщо він сильно забитий. Також важливо очистити будь-які накопичення в повітропроводі за сушаркою. Використовуйте гнучкий вакуумний шланг, щоб отримати доступ до будь-якого засмічення. Якщо у вас виникли проблеми з усуненням засмічення, зніміть шланг із сушарки, щоб дістатися до нього.
Друге місце: слот для уловлювача ворсу. Навіть якщо ви регулярно очищаєте ворсовик, ворсинки можуть застрягти в отворі та накопичитися з часом. Зніміть ворсоуловлювач і скористайтеся інструментом для щілин на пилососі, щоб очистити отвір.
06з 12
Піч
Що ви не прибираєте: простір між плитою та прилавками.
Чому це важливо: Краплі та бризки, які стікають по стінках плити, створюють вмістилище для гниючих шматочків їжі, створюючи запахи та залучаючи шкідників.
Як чистити: використовуйте ліхтарик, щоб оглянути підлогу з кожного боку, потім змочіть рушник з мікрофібри дезінфікуючим універсальним миючим засобом. Розкрийте рушник і пропустіть його крізь щілини або прикріпіть рушник за допомогою гумок до плоскої дротяної вішалки, щоб дістатися до складних місць.
Друге місце: ручки. До них часто торкаються, і з часом на них може утворитися жирний наліт. Обережно потягніть циферблат на себе, доки він не вискочить. Вимийте його рівними частинами миючого засобу для посуду та харчової соди, використовуючи губку, яка не дряпатиметься, а потім витріть кілочок і простір, який покриває ручка. Промийте, висушіть і замініть.
07з 12
Тостер
Що ви не прибираєте: лоток для крихт.
Чому це важливо: у цьому резервуарі збираються осколки підсмажених страв, і його відсутність може спричинити пожежу.
Як очистити: знайдіть край у нижній частині тостера та витягніть деко. Витрусіть його над сміттєвим відром і витріть усі тверді шматочки мильним розчином, водою та губкою. Ретельно висушіть його перед поверненням.
Друге місце: скляні двері. Протріть скло махровою ганчіркою та знежирюючим засобом. Можливо, вам доведеться зробити це більше одного разу, а потім додати білий оцет. Якщо вам потрібно щось зішкребти, обережно скористайтеся бритвою з одним лезом.
08з 12
Пилосос
Що ви не чистите: рулон щітки.
Чому це важливо: валик щітки призначений для видалення бруду та сміття з килимів, але довге волосся та інші речовини, схожі на нитки, з часом можуть потрапити всередину.
Як чистити: Помістіть валик щітки в головку пилососа. Якщо ви виявите, що навколо рулону оповилися волосся та сміття, найпростіший спосіб видалити це все за допомогою ножиць. Будьте обережні, щоб не порізати щетину вакуумної щітки. Підберіться під завал, зробіть надрізи та зніміть будь-яке сміття з валика щітки. Якщо валик щітки знімний, ви можете випрати його відповідно до інструкцій у посібнику з продукту.
Друге місце: вакуумні інструменти. Для безмоторних інструментів наповніть відро гарячою водою з милом і дайте їм замочитися протягом години. Якщо на них є щітки або щетина, їх можна почистити зубною щіткою. Ретельно промийте та дайте повністю висохнути перед використанням.
09з 12
Гриль
Що ви не чистите: Раковину.
Чому це важливо: Залишити мотлох у вашій тазі горіти та випікати — це рецепт спалахів, пригорілої їжі, засмічених нагрівальних елементів і жалюгідної роботи з прибирання в кінці сезону.
Як очистити: Зніміть решітки та всі відбивачі. Збризніть внутрішню частину раковини знежирювачем і потріть щіткою. Промийте та протріть мокрою ганчіркою, доки все не стане чистим, потім висушіть на повітрі, перш ніж закривати кришку.
Друге місце: жироуловлювач. Він знаходиться під дном гриля, щоб уловлювати надлишки жиру, і його потрібно очистити, щоб запобігти переливанню жиру та появі шкідників. Деякі є одноразовими і їх можна викинути та замінити, тоді як інші є постійними. У випадку останнього вийміть охолоджений сифон і безпечно утилізуйте будь-який жир, перш ніж витерти його паперовим рушником і потерти в гарячій мильній воді.
10з 12
Кавоварка
Що ви не чистите: резервуар.
Чому це важливо: кипляча вода може залишити мінеральні відкладення, які можуть засмітити систему.
Як очистити: Наповніть резервуар кавоварки білим оцтом і пропустіть його через машину раз на місяць. Якщо ви помітили легкий присмак оцту, налийте в каструлю чистої води, щоб змити залишки присмаку.
Друге місце: розпилювальна головка. Головка розпилювача, розташована безпосередньо над помелом, подає воду в помело. Тепло та тиск можуть призвести до розбризкування та накопичення масла на голівці розпилювача, спричиняючи її засмічення. Між використаннями, коли машина охолоне, знімайте розпилювальну головку, якщо її можна зняти. Протріть це місце серветкою з мікрофібри. Якщо ділянка дуже брудна, скористайтеся зубною щіткою, щоб обережно почистити її, а потім протріть ще раз.
11з 12
Мікрохвильова піч
Що ви не очищаєте: повітрозабірний фільтр.
Чому це важливо: фільтр збирає жир і не дозволяє йому покрити вашу кухню. Якщо він засмічений жиром, це напружить ваш двигун і сповільнить потік повітря, тому ваша кухня смердить після приготування їжі, а ваша мікрохвильова піч перегорить багато років раніше. Щортальне очищення фільтра забезпечує безперебійну роботу системи (а ваша кухня пахне чистотою).
Як очистити: подивіться під мікрохвильову піч і вийміть фільтр. Наповніть раковину гарячою водою з милом і обережно потріть фільтр. Якщо ви деякий час нехтували фільтром, збризніть його знежирювачем і посидьте на 10 хвилин перед очищенням. Промийте фільтр і висушіть його перед поверненням.
Друге місце: витяжна решітка на передній або верхній частині мікрохвильової печі. Збризніть тканину універсальним миючим засобом, намотайте її на ніж для масла та протріть між рейками. Якщо ви надто довго чекали, щоб виконати це завдання, ви можете збільшити свою вогневу міць за допомогою знежирювача — просто переконайтеся, що вибрали той, який безпечний для пластику, і протріть його вологою ганчіркою, щоб не потускніти пластик.
12з 12
Кондиціонер
Що ви не очищаєте: повітряний фільтр.
Чому це важливо: брудні фільтри можуть призвести до напруження двигунів, збільшення витрат на електроенергію, скорочення терміну служби кондиціонера та забруднення повітря.
Як чистити: зверніться до інструкцій виробника. Деякі постійні фільтри можна промити під краном; інші є одноразовими і потребують заміни. Фільтр має бути легко знайти на портативному пристрої. Зазвичай це висувна частина збоку або спереду машини. У деяких моделях вам може знадобитися зняти передню панель кондиціонера, щоб отримати доступ до фільтра. З центральним блоком змінного струму вам потрібно буде зняти фільтр із вентиляційного отвору повернення повітря, а потім замінити або очистити його. Для досягнення найкращих результатів пропилососіть корпус фільтра за допомогою вакуумної насадки перед тим, як вставляти щойно очищений фільтр.
Друге місце: вентиляційні кришки. Циркулююче повітря може зібрати пил, мікроби та бактерії, розносячи їх по кімнаті. Використовуйте вакуумну насадку, щоб видалити будь-який бруд, а потім протріть вентиляційний отвір вологою ганчіркою.