Вологий та смачний апельсиновий кекс з журавлиною з цитрусовою глазур’ю та чудовим святковим оформленням – найулюбленіший на святі! Це найкращий рецепт кексу з ароматною апельсиновою цедрою та терпкою журавлиною, який може стати ідеальним легким сніданком або десертом під час свят.
Журавлинно-апельсиновий кекс зазвичай готують взимку, і це асоціюється з холодною погодою та різдвяними святами в грудні. Особливістю цього рецепту є додавання журавлини (свіжої, замороженої або сушеної) і апельсинової цедри (як в тісто для кексу, так і в глазур).
Поради:
- Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури для належного емульгування: яйця, масло тощо.
- Також можна використовувати свіжу, заморожену або сушену журавлину.
- Не перевантажуйте тісто, після збивання мокрих інгредієнтів перейдіть на гумовий шпатель, щоб додати сухі інгредієнти.
- Поверх тіста, перед випіканням нанесіть дуже тонку лінію вершкового масла – це допоможе тісту гарно та рівномірно розкритися, замість того, щоб випадково ламатися в духовці.
- Використовуйте пергаментний папір у формі для хліба або масло і борошно, щоб пиріг можна було легко вийняти після випікання.
- Не пропускайте сироп, він зробить ваш журавлинно-апельсиновий кекс надзвичайно вологим.
- Випікання цього торта займає 45 хвилин духовці, однак зосередьтеся на текстурі, а не на часі. Застосуйте зубочистку (вона має вийти чистою), щоб уникнути сирого кекса.
- Глазуруйте тільки охолоджений кекс, ніколи не глазуруйте теплий.
Інгредієнти:
Для тіста
- 170 г ( ¾ склянки ) вершкового масла кімнатної температури
- 140 г ( ¾ склянки ) цукрового піску
- ½ чайні ложки екстракту ванілі
- 3 яйця кімнатної температури
- 160 г ( 1⅓ склянки ) борошна універсального призначення
- 1 чайна ложка розпушувача
- ¼ чайні ложки солі
- Цедра 1 апельсина
- 100 г ( 1 склянка ) Журавлина заморожена
- 100 г ( 1 склянка ) цукатів з цедрою апельсина
Для сиропу
- 80 г ( ⅓ склянки ) свіжовичавленого апельсинового соку
- 80 г ( ⅓ склянки ) цукрового піску
Для глазурі
- 40 г ( 2,5 столові ложки ) свіжовичавленого апельсинового соку
- 200 г ( 1⅔ склянки ) цукрової пудри просіяти
Для прикраси
- 100 г ( ½ склянки ) цукрового піску для цукрового сиропу
- 100 г ( ½ склянки ) води для цукрового сиропу
- Смужки апельсинової цедри очистіть апельсин і наріжте його смужками
- Журавлина свіжа або заморожена
- Цукровий пісок
Приготування:
Випікання апельсинового кексу з журавлиною
- Розігрійте духовку до 175 C.
- Змастіть форму для кекса.
- За допомогою міксера збийте разом м’яке вершкове масло кімнатної температури та цукор, доки воно не стане кремоподібним і блідим, потім вмішати яйця кімнатної температури, повільно вливаючи в суміш
- Додайте ваніль і цедру апельсина.
- Просійте сухі інгредієнти (борошно, розпушувач і сіль) і обережно додайте за допомогою силіконової лопатки.
- Нарешті додайте цукати з апельсинової цедри та журавлину.
- Вилийте тісто у форму для випікання та нанесіть на нього дуже тонкий шар вершкового масла.
- Випікайте 45-50 хвилин або поки вставлена шпажка не вийде чистою.
- Ближче до кінця випікання приготуйте сироп: кип’ятіть апельсиновий сік і цукор у каструлі, поки трохи не загусне і не досягне консистенції сиропу.
- Після того, як корж спечеться, полийте його теплим сиропом в 2-3 прийоми. Сироп поглинеться. Дайте йому застигнути, перш ніж виймати його з форми.
- Перед глазуруванням дайте кексу повністю охолонути в холодильнику.
Прикрашання
- Для глазурі змішайте апельсиновий сік з цукровою пудрою. Глазур має бути досить густою, щоб покривати кекс, але не надто густою, щоб створити ідеальний ефект крапель.
- Переконайтеся, що кекс холодний, а глазур має правильну консистенцію, щоб вона могла швидко застигнути, а не протікати.
- Полийте торт глазур’ю або скористайтеся кондитерським мішком.
- Коли торт покриється глазур’ю, поставте його назад у холодильник, щоб він швидко застиг.
- Для прикраси приготуйте простий цукровий сироп, зваривши рівну кількість цукру і води. Перемішайте журавлину та смужки апельсинової цедри, щоб повністю покрити сиропом, а потім вийміть їх на пергаментний папір.
- Через кілька хвилин, коли цукровий сироп трохи схопиться на апельсиновій цедрі і журавлині, обваляйте їх у цукровому піску.
- Після того, як глазур затвердіє на торті, покладіть журавлину з цукром і апельсинову цедру навколо верхньої частини журавлиного кексу.
Смачного!