Різдвяний апельсиновий кекс з журавлиною

Вологий та смачний апельсиновий кекс з журавлиною з цитрусовою глазур’ю та чудовим святковим оформленням – найулюбленіший на святі! Це найкращий рецепт кексу з ароматною апельсиновою цедрою та терпкою журавлиною, який може стати ідеальним легким сніданком або десертом під час свят.

Журавлинно-апельсиновий кекс зазвичай готують взимку, і це асоціюється з холодною погодою та різдвяними святами в грудні. Особливістю цього рецепту є додавання журавлини (свіжої, замороженої або сушеної) і апельсинової цедри (як в тісто для кексу, так і в глазур).

Поради:

  1. Усі інгредієнти мають бути кімнатної температури для належного емульгування: яйця, масло тощо.
  2. Також можна використовувати свіжу, заморожену або сушену журавлину.
  3. Не перевантажуйте тісто, після збивання мокрих інгредієнтів перейдіть на гумовий шпатель, щоб додати сухі інгредієнти.
  4. Поверх тіста, перед випіканням нанесіть дуже тонку лінію вершкового масла – це допоможе тісту гарно та рівномірно розкритися, замість того, щоб випадково ламатися в духовці.
  5. Використовуйте пергаментний папір у формі для хліба або масло і борошно, щоб пиріг можна було легко вийняти після випікання.
  6. Не пропускайте сироп, він зробить ваш журавлинно-апельсиновий кекс надзвичайно вологим.
  7. Випікання цього торта займає 45 хвилин духовці, однак зосередьтеся на текстурі, а не на часі. Застосуйте зубочистку (вона має вийти чистою), щоб уникнути сирого кекса.
  8. Глазуруйте тільки охолоджений кекс, ніколи не глазуруйте теплий.

Інгредієнти:

Для тіста

  • 170 г ( ¾ склянки )  вершкового масла кімнатної температури
  • 140 г ( ¾ склянки ) цукрового піску
  • ½ чайні ложки екстракту ванілі
  • 3 яйця кімнатної температури
  • 160 г ( 1⅓ склянки ) борошна універсального призначення
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • ¼ чайні ложки солі
  • Цедра 1 апельсина
  • 100 г ( 1 склянка ) Журавлина заморожена
  • 100 г ( 1 склянка ) цукатів з цедрою апельсина

Для сиропу

  • 80 г ( ⅓ склянки ) свіжовичавленого апельсинового соку
  • 80 г ( ⅓ склянки ) цукрового піску

Для глазурі

  • 40 г ( 2,5 столові ложки ) свіжовичавленого апельсинового соку
  • 200 г ( 1⅔ склянки ) цукрової пудри просіяти

Для прикраси

  • 100 г ( ½ склянки ) цукрового піску для цукрового сиропу
  • 100 г ( ½ склянки ) води для цукрового сиропу
  • Смужки апельсинової цедри очистіть апельсин і наріжте його смужками
  • Журавлина свіжа або заморожена
  • Цукровий пісок

Приготування:

Випікання апельсинового кексу з журавлиною

  • Розігрійте духовку до 175 C.
  • Змастіть форму для кекса.
  • За допомогою міксера збийте разом м’яке вершкове масло кімнатної температури та цукор, доки воно не стане кремоподібним і блідим, потім вмішати яйця кімнатної температури, повільно вливаючи в суміш
  • Додайте ваніль і цедру апельсина.
  • Просійте сухі інгредієнти (борошно, розпушувач і сіль) і обережно додайте за допомогою силіконової лопатки.
  • Нарешті додайте цукати з апельсинової цедри та журавлину.
  • Вилийте тісто у форму для випікання та нанесіть на нього дуже тонкий шар вершкового масла.
  • Випікайте 45-50 хвилин або поки вставлена ​​шпажка не вийде чистою.
  • Ближче до кінця випікання приготуйте сироп: кип’ятіть апельсиновий сік і цукор у каструлі, поки трохи не загусне і не досягне консистенції сиропу.
  • Після того, як корж спечеться, полийте його теплим сиропом в 2-3 прийоми. Сироп поглинеться. Дайте йому застигнути, перш ніж виймати його з форми.
  • Перед глазуруванням дайте кексу повністю охолонути в холодильнику.

Прикрашання

  • Для глазурі змішайте апельсиновий сік з цукровою пудрою. Глазур має бути досить густою, щоб покривати кекс, але не надто густою, щоб створити ідеальний ефект крапель.
  • Переконайтеся, що кекс холодний, а глазур має правильну консистенцію, щоб вона могла швидко застигнути, а не протікати.
  • Полийте торт глазур’ю або скористайтеся кондитерським мішком.
  • Коли торт покриється глазур’ю, поставте його назад у холодильник, щоб він швидко застиг.
  • Для прикраси приготуйте простий цукровий сироп, зваривши рівну кількість цукру і води. Перемішайте журавлину та смужки апельсинової цедри, щоб повністю покрити сиропом, а потім вийміть їх на пергаментний папір.
  • Через кілька хвилин, коли цукровий сироп трохи схопиться на апельсиновій цедрі і журавлині, обваляйте їх у цукровому піску.
  • Після того, як глазур затвердіє на торті, покладіть журавлину з цукром і апельсинову цедру навколо верхньої частини журавлиного кексу.

Смачного!

Прокрутка до верху